01.03.2024

Marek Helm, GScan: „Paljud uksed välisdiplomaatia võimalusi kasutamata ei avaneks“

Kuidas Eestit mujal maailmas nähakse?

Eesti on omamoodi maailmaime – nii vähese elanikkonnaga, aga edukas riik. Pisike riik, mis on teinud maailma muutvaid tegusid. Kui Soomet teatakse, et ta on üks õnnelikumaid riike maailmas, siis Eestit tuntakse me digitaalse eduloo tõttu. Teistes riikides vaadatakse e-teenuste arendamisel Eesti poole, kui soovitakse läbi viia analoogseid reforme. See on positiivne referents kõikidele meie ettevõtjatele. 

Mis aitaks Eesti ettevõtetel välisturgudele jõuda jaseal kanda kinnitada?

Olen seda meelt, et siinsel tegijal tuleb mõelda väljapoole ja otsida võimalusi suuremate tugudeni jõudmiseks ettevõtte loomise või arendamise esimesest päevast alates. Oleme GScaniga astunud kaks  kiiret sammu – üks Suurbritannia ja teine Lähis-Ida regiooni suunas, Suurbritannia turg on väga oluline, et Euroopas kanda kinnitada, ent see on piirkonnana oluline ka neile, kes soovivad tulevikus Ameerika poole vaadata. 

Kuna Eesti on väike ja see ei võimalda end üksi näidata väga suurena äri skaleeritavuse mõttes, on oluline kasutada riigi eestvedamisel korraldatud välisdiplomaatia võimalusi. EASi ja Välisministeeriumi kaasamine oma turundus- või arenguplaani on oluline samm oma ettevõtte usaldusväärsuse tõstmisel. Paljud uksed nendeta ei avaneks.

Mida soovitate Eesti ekspordi huviga ettevõtjatele?

Eestil on piiratud ressursid – seda nutikam, võimekam ja loovam peab siinne ettevõtja olema. Messidel osalemine on turunduse oluline osa. Väga head kogemused on Lahe Riikidest –  Gitex Dubais ja lähenev LEAP Saudi Araabias. Need on suured massiüritused, kus väikeettevõtetel üksi ei ole võimalik end piisavalt nähtavaks teha. Kui Eesti paviljon on messil üles seatud, teenib sellega liitumisest oluliselt parema nähtavuse, kui üksi nurgas roll-upi püsti pannes. Eesti paviljoni üldilme tähistab täna oskuste ja teadmiste kombinatsiooni, kuhu väärikaid külalisi kutsuda ja kus oma potentsiaalsete klientidega kohtumisi korraldada. Nii et soovitan soojalt liituda Eesti välismisioonide ja äridelegatsioonidega.

Registreeru Visiidid.ee kasutajaks, täida ära ettevõtte profiil ning info Sulle olulistest väliskülastustest laekub edaspidi Sinu meilile.

Ettevõtjate lood

Eelmine
Järgmine

Osale visiidil!

Leia endale sobiv visiit sulle sobival ajal vastavalt huvipakkuvale valdkonnale ja sihtriigile. Ühilda oma ärihuvid sobiva visiidiga!

Vaata visiite

Loo konto ja märgi sihtriigid ning teemad, millest oled huvitatud – nii saame ühtlasi ülevaate sinu ärihuvidest.