07.04.2024

Eestit väisas viimaste aastate suurim äridelegatsioon Saksamaalt

Aprillis saabus Eestisse kahepäevasele visiidile kõrgetasemeline äridelegatsioon Saksamaalt. Hamburgi majandus- ja innovatsiooniministri Melanie Leonhardi poolt juhitud visiidil kohtutakse Eesti ettevõtjate ning riigi esindajatega, et edendada koostööd transpordi ja logistika ning kõrgtehnoloogia valdkonnas. 50-liikmelisse delegatsiooni kuulusid teiste seas Philipsi, Beiersdorfi, Airbus Operationsi ning Lufthansa Industry Solutionsi, samuti Hamburgi ja Lübecki sadamate ning Hamburgi tehisintellekti keskuse juhid. 

„Hamburgi regioonis elab üle viie miljoni inimese, see on suuruselt Soomega võrreldav turg ning üks jõukamaid, tootlikumaid ja tehnoloogiliselt arenenumaid piirkondi kogu Euroopas. Eesrindlikud meretööstusele ja logistikale suunatud lahendused ning rohetehnoloogiad nagu vesinik ja tuul on vaid mõned näited. Ligi neli aastat kohtumiste ja väiksemate koostööprojektidega ette valmistatud suurvisiit toob Eestisse korraga arvukamalt kui kunagi varem Põhja-Saksamaa majanduses olulise rolliga ettevõtteid ja organisatsioone,“ ütles EASi ja KredExi ühendasutuse majandusesindaja Hamburgis Riina Leminsky.  

Leminsky lisas, et visiit leiab aset eeskätt Hamburgi tehisintellekti keskuse ARIC ja ühendasutuse Hamburgi esinduse pikaajalise koostöö tulemusena. „Kaks kolmandikku osalevatest tehnoloogiaettevõtetest on ARICu koostöövõrgustikust, kus Eestil on oluline ja nähtav roll ning sealt pärineb huvi külastuse vastu Hamburgi innovatsiooni vedavate ettevõtete poolt. Visiidi teine raskuspunkt on sadamatevaheline koostöö, mida muu hulgas toetab Hamburgi sadama- ja logistikaettevõtte HLLA investeering Muugal.“ 

Delegatsiooni juht, Hamburgi majandus- ja innovatsiooniminister Melanie Leonhard tõi välja, et Eesti oma hea ettevõtluskeskkonnaga, haritud töötajate ja suure paindlikkusega pakub suurepäraseid võimalusi innovatsioonialaseks koostööks. „Hamburg omakorda pakub Balti riikidele globaalse logistikakeskusena, tugeva tööstuse ja arendustegevuse traditsioonidega regioonina ligipääsu kogu Saksamaale ja ka globaalsetele turgudele.“ Leonhard rõhutas, et praegune julgeolekuolukord mõjutab kaubandust kogu Euroopas ning Hamburg reageerib sellele uuendatud väliskaubanduse kontseptsiooniga, soovides tugevdada olemasolevaid häid suhteid. „Eesti ja teised Balti riigid muutuvad meie jaoks tulevikus veelgi olulisemaks ning see visiit on hea võimalus edendada Hamburgi ärisuhteid siin piirkonnas,“ sõnas Leonhard. 

Tallinna Sadama juhatuse esimehe Valdo Kalmu sõnul loob rohepööre sadamatele arvukalt uusi võimalusi ning koostöös sakslastega annaks palju ära teha. „Fookuses on mitmesuguste rohepöördega haakuvate automaatikaseadmete tootmine sadamatele. Teine on roheliste kütuste teema. Tuleviku sadamad on sisuliselt roheenergia hub’id. Mida rohkem erinevaid rohekütuseid meil on pakkuda, seda parem,“ sõnas Kalm.  

TalTechi juhitava tehisintellekti- ja robootikakeskuse AIRE juht Kirke Maar ütles, et keskuse klientideks on 170 Eesti tööstusettevõtet ning Hamburgi äridelegatsiooni visiit uute ärisidemete ja ekspordivõimaluste leidmiseks ülioluline. „Teeme tihedat koostööd Hamburgi tehnisintellekti keskusega ARIC nii teaduse ja arenduse vallas, globaalse turuolukorra kaardistamisel kui ka klientide nõustamisel tootearenduses ja ekspordis. Näiteks TalTechi spin-off ettevõte Mindchip on arendamas tehnisintellekti toel autonoomset laeva ning tunneb suurt huvi Hamburgi kui sadamalinna vastu. Samuti on meie partneritel ülikoolidel huvi pakkuda oma tehisintellekti kompetentsi Saksa suurkorporatsioonidele.“ 

Delegatsioon külastab Tallinna-visiidi käigus e-Eesti esitluskeskust, jälgib AuveTechi ja Clevoni isejuhtivate sõidukite demonstratsiooni ning kohtub Eesti Infotehnoloogia ja Telekommunikatsiooni Liidu ettevõtetega. Logistikavaldkonna esindajad tutvuvad sadamatega,  digieksperdid TalTechi, Tehnopoli, tehisintellekti- ja robootikakeskuse AIRE ning kogu maailmas uudse, müüonkiirgust rakendava ettevõtte GScan tegemistega. Ühiselt kohtutakse veel robotmasinate tootjat Starship Technologies ja NATO küberkaitsekeskusega, samuti kohtutakse majandus- ja infotehnoloogiaministri Tiit Riisalo, Kliimaministeeriumi merenduse asekantsleri Kaupo Lääneranna ja Riigikogu Eesti-Saksa parlamendirühma esimehe Andres Sutiga. Ühiseid tulevikuplaane tehakse sadamate ja logistikateemalisel ning digitaliseerimise ja AI teemalisel Eesti-Saksa ümarlaual. 

Enne Tallinna tulekut väisas kõrgetasemeline äridelegatsioon teisipäeval ja kolmapäeval Riiat. Visiit saab teoks koostöös, kus partneriteks on EASi ja KredExi ühendasutus, Saksamaa Suursaatkond Tallinnas, Saksa-Balti Kaubanduskoda, Läti Investeeringute ja Arenguagentuur LIAA.  

Ettevõtjate lood

Eelmine
Järgmine

Osale visiidil!

Leia endale sobiv visiit sulle sobival ajal vastavalt huvipakkuvale valdkonnale ja sihtriigile. Ühilda oma ärihuvid sobiva visiidiga!

Vaata visiite

Loo konto ja märgi sihtriigid ning teemad, millest oled huvitatud – nii saame ühtlasi ülevaate sinu ärihuvidest.