01.02.2019

Indrek Kaing: mida suurem ja kaugem turg, seda olulisemaks muutub riigi toetav õlg

Globaalne rahvusvahelise e-kaubanduse logistikaettevõte Post11 suhtleb igapäevaselt kõikide mandritega, teenindades oma klientide kaupa mitmekümne riigi vahel. Koostöö Eesti saatkondadega välisriikides ja teiste riikide saatkondadega Eestis on nende jaoks olnud alati oluline.

Post11 välissuhete juhi Indrek Kaingi sõnul võime pidada end kui tahes innovaatiliseks, ent paljude suurriikide jaoks oleme siiski imepisike ja tundmatu tegija. Neil turgudel pole oluline, kas oled Eestis ajalooga suurettevõte või alustav start-up.

„Kuldreegel on, et mida suurem ja kaugem riik, seda olulisemaks muutub riigi toetav õlg õigete kontaktidega reaalsete suhete saavutamiseks,“ lausus Kaing. „Euroopas on ärikultuur ja olukord pisut kergem, aga Aasia poole vaadates üsna suurt pingutust nõudev.“

Kaing annab Eestis tegutsevatele ettevõtetele mitu kasulikku soovitust, kuidas välisvisiitide abil oma ärile hoogu juurde anda:

  • Kõige olulisem on enda soovid ja eesmärgid võimalikult täpselt selgeks teha ehk siis tugev eeltöö on oluline. Saatkonnad, EAS, kaubandus-tööstuskoda ja teised saavad aidata vaid siis, kui oskate oma vajaduse täpselt defineerida.
  • Valdkonnateadlikkus peab kuuluma ettevõtte oskusteabe pagasisse, kuid riik, EAS ja KTK saavad omalt aidata kaasa ning uksi avada.
  • Kõige parem on, kui teate soovitud sihtriigis konkreetset ettevõtet või asutust ja seal toimetava inimese nime, kelle jutule saada sooviksite. Kui mitte, siis saab ka selles suunas soovitusi küsida.
  • Soovitud kohtumisele positiivse vastuse saamise juures on edukuse tõenäosuses suur vahe, kas pöördumine tuleb tundmatult ettevõttelt või mõne riigi saatkonnast.
  • Kui saate võimaluse liituda soovitud riiki suunduva delegatsiooniga, püüdke saavutada kokkulepe kohtumiseks, kus viibib ka visiidi kõrgeim korraldaja.
  • Keerukate või suurte ettevõtete juhtidega kohtumise korraldamiseks on võimalik paluda saatkonna abi. Teatud puhkudel võib kõne alla tulla isegi kohtumise korraldamine saatkonnas, mis on omamoodi au küsimus. Sellisele kutsele on teile huvi pakkuval ettevõtjal kaunis raske jätta vastamata või vastata eitavalt.
  • Enne lennukile astumist tutvuge kindlasti kohalike viisakuste ja kultuuriliste eripäradega, mis aitavad kiiremini sõprust ehitada ning samas ka rumalaid vigu vältida.
  • Iga taolise reisiga on teil võimalik õppida ja koguda uusi hindamatu väärtusega kogemusi, mis aitavad kaasa teie ettevõtmiste arengule.
  • Lisaks koostööle saatkondadega välisriikides ja Eestis, suhtleb Post11 Kaingi sõnul igapäevaselt erinevate ministeeriumide, kaubandus-tööstuskoja ja EASiga. Näiteks kasutati äsja EASi ekspordinõustaja teenuseid, mida Kaing soovitab ka teistel proovida.

„Riigivisiitidest rääkides oli mul Post11 esindajana au saata president Kersti Kaljulaidi 2018. aasta septembris visiidil Hiina, väisates maailma majandusfoorumit. Muu hulgas saime visiidi raames tuge kohaliku ametkonnaga suhete arendamisel,“ kirjeldas Kaing. „Oktoobris osales Post11 tiim Hiinas logistikamessil EASi ühisstendil, mille formaat on äärmiselt tänuväärne, sest üksi samaväärse tähelepanu saavutamiseks poleks ilmselt kellelgi piisavat eelarvet või see poleks lihtsalt mõistlik.“

Mullu novembris saatis Post11 juhatuse esimees Ardi Ratassepp ettevõtlusminister Rene Tammisti visiiti Hiina Shezheni, kus muuhulgas asub ka ettevõtte suuromaniku S F Expressi peakontor. Visiitidel osalemise eesmärk on kasutada riigi esindajaga koos reisimise jõudu kohapealsete suhete arendamiseks ja tugevdamiseks.

„Riik on ekspordi suunal tegutseda soovivate ettevõtete jaoks loonud erinevad võimalused, mida soovitan proovida,“ märkis Kaing. „Riik ongi rahvas ja riigiasutused on loodud ikka selleks, et meid aidata. On see siis konsulaarküsimustes või majandusega seotud teemadel. Uus portaal visiidid.ee on täiesti uus vaade kogu teemale ning avab veelgi enam võimalusi kõikidele Eesti ettevõtjatele.“

Ligi kaks aastakümmet rahvusvahelises äris osalenud Kaing on tänaseks kokku puutunud kümnete saatkondade, suursaadikute ja majandusnõunikega.

„Olen siiralt tänulik kogu Eesti välisteenistusele senise toe eest ning loodan veel pikka ja edukat koostööd,“ resümeeris Kaing.

Anna oma ärile lendstart! Registreeri end visiidid.ee lehel ja ole kursis sinu sihtturge puudutavate välisvisiitidega.

Ettevõtjate lood

Eelmine
Järgmine

Osale visiidil!

Leia endale sobiv visiit sulle sobival ajal vastavalt huvipakkuvale valdkonnale ja sihtriigile. Ühilda oma ärihuvid sobiva visiidiga!

Vaata visiite

Loo konto ja märgi sihtriigid ning teemad, millest oled huvitatud – nii saame ühtlasi ülevaate sinu ärihuvidest.