27.09.2019

Anne Samlik: Kuulumine riiklikku äridelegatsiooni tagab suurema usaldusväärsuse välispartnerite silmis ja muudab asjaajamise oluliselt lihtsamaks

Anne Samlik on Eesti ja Baltimaade suurima lennu- ja hotelliagentuuri ning reisibüroo Estravel juhatuse liige. Tegemist on väärika ajalooga turismiettevõttega, mis on tegutsenud aastast 1988. Riikliku äridelegatsiooni liikmena on Samlik visiitidel osalenud 2004. aastast. “Selle aja jooksul olen külastanud Jaapanit, Hiinat, Iirimaad, Horvaatiat, Soomet, Portugali, Norrat, Leedut, Singapuri, Gruusiat ja Kanadat,” loetleb Samlik ülesse muljetavaldava nimekirja. Neist meeldejäävamad on tema sõnul olnud reisid Aasia riikidesse.

Ta märgib, et visiitidel osalema ja äridelegatsiooniga liituma on ajendanud soov leida uusi rahvusvahelisi koostööpartnereid ning kliente. “Turismisektor on väga konkurentsitihe ja seetõttu loob lai välispartnerite võrgustik kindlasti eelise,” sõnab Samlik veendunult. Ta lisab, et äridelegatsiooni liikmena on kergem kokku leppida olulisi kohtumisi sihtriigi tähtsate kontaktisikutega. Seejuures on isiklikud kokkupuuted ja vahetud vestlused ärisuhete arendamisel sageli võtmetähtsusega. “Riiklikku delegatsiooni kuulumine tagab usalduse potentsiaalsete partnerite silmis. See suurendab ettevõtte tõsiseltvõetavust ja loob võimalusi põnevate partnerlussuhete tekkimiseks,” kirjeldab Samlik. Tema sõnul on riiklik tugi ettevõtja jaoks oluline just Aasia kultuuriruumis.

Ta toob välja, et Estraveli klientide sihtkohad on väga erinevad. Seda kinnitab fakt, et igal aastal külastavad ettevõtte kliendid umbes 200 erinevat riiki. Ka Estravelil on tänaseks tütarfirmad kuues riigis. “Enam kui 30 tegutsemisaasta jooksul on välispartneritega suhtlemisel ette tulnud igasuguseid olukordi, kuid ühte saan kinnitada – riiklikku äridelegatsiooni kuulumine loob uusi kontakte ja muudab asjaajamise enamasti oluliselt lihtsamaks,” jagab Samlik kogemusi.

Ta märgib, et on isiklikult tajunud korduvalt riiklikku tuge välisturgudele sisenemisel. “Tooksin näitena välja Jaapani turule sisenemise 2004. aastal. Nimelt külastasime mainitud aastal äridelegatsiooni koosseisus Jaapani suurimat reisibürood JTB, millest sai nurgakivi tõusva päikese maal tegutsema hakkamiseks. Väidan täiesti kindlalt, et iseseisvalt olnud sellisel tasemel kohtumist äärmisel raske kokku leppida,” meenutab Samlik. Ta räägib, et Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse esindaja Kosaku Yamaguchi leppis kokku kohtumise JTB-ga, kus osales delegatsioonist mitu inimest. Pärast suuremat kohtumist tegi Samlik omakorda olulistele inimestele Estraveli presentatsiooni ja nii kõik algas. Veel tänagi teenindab JTB Jaapanis Estraveli kliente. Siiski rõhutab ta, et ehkki riigi esindaja roll on tähtis, pole see garantii eduks. “Riik võib küll avada uksi, kuid nendest ustest peavad ettevõtjad ikka ise sisse minema,” ütleb Samlik.

Selleks, et visiidist oleks ettevõtja jaoks võimalikult palju kasu, soovitab Samlik teha võimalikult põhjaliku eeltöö. “Visiitide ametlik osa on kindlasti sisukas ja hariv. Samuti on nendel visiitidel, kus mina osalenud olen, Eesti delegatsioonide programm ning koosseis teinud riigile alati au. Ometi tuleb ka ettevõtjal endal täpselt planeerida, kes on võimalikud uued kontaktid, kellega tasub suhtlust alustada. Olemasolevate partneritega ärisuhete arendamiseks on seevastu hea võimalus nende kutsumine Eesti riigi poolt korraldatud üritustele ja äriseminaridele,” annab ta näpunäiteid.

Samliku sõnul on välisvisiitidel käimine Eesti majanduse ja ettevõtluse arengu jaoks kindlasti oluline ning julgustab kõiki ettevõtjaid seda endale olulistel sihtturgudel tegema. “Visiitide kasu on laialdane – otsekontaktide loomisest laiema maailmapildi tajumiseni. Sama on ka reisimisega üldisemalt, mida soovitan kõigil võimalikult palju teha,” ütleb ta lõpetuseks.

Anna oma ärile lendstart! Registreeri end visiidid.ee lehel ja ole kursis sinu sihtturge puudutavate välisvisiitidega.

Ettevõtjate lood

Eelmine
Järgmine

Osale visiidil!

Leia endale sobiv visiit sulle sobival ajal vastavalt huvipakkuvale valdkonnale ja sihtriigile. Ühilda oma ärihuvid sobiva visiidiga!

Vaata visiite

Loo konto ja märgi sihtriigid ning teemad, millest oled huvitatud – nii saame ühtlasi ülevaate sinu ärihuvidest.