06.12.2019

Herty Tammo: Visiitide käigus välisriikide õhku nuusutades mõistad, kas konkreetne turg väärib panuseid

Herty Tammo on idufirmadele mõeldud ärikiirendi ja investeerimisettevõtte Startup Wise Guys kaasasutaja, kes kuulunud riiklikku äridelegatsiooni nii Jaapani, Ameerika Ühendriikide, Taani kui Rootsi visiidil.

„Startup Wise Guys kaasasutajana olen välisvisiitidel käinud peamiselt kahel põhjusel. Esiteks selleks, et laiendada kontaktvõrgustikku ja seeläbi kaasata raha meie fondile, mis investeerib alustavatesse ettevõtetesse. Teiseks eesmärgiks on aidata meie portfelli kuuluvatel firmadel oma äri laiendada,“ ütleb Tammo. Ta täpsustab, et välisvisiidid aitavad kaasa suhete arendamisele potentsiaalsete välispartneritega, kuid teisalt on olulised ka sidemed, mis luuakse visiitide abil Eesti ettevõtjate vahel. „Minul isiklikult on mitmeid kogemusi, kus investoreid, mentoreid ja koostööpartnereid on tekkinud delegatsiooni liikmete hulgas. Visiidil olles veedad palju aega koos teiste Eesti ettevõtjatega ja nendega peetud vestlused on sageli tohutult väärtuslikud,“ sõnab Tammo.

Visiidid avavad uksi

Tammo on veendunud, et välisvisiidid aitavad avada uksi. Ettevõtja elu on kiire ja reaalsus on paraku selline, et võimalusi huvipakkuva sihtriigi kontaktisikutega vahetult vestelda on vähe. Seda olulisem on riiklik tugi. „Mäletan Jaapani visiitidest, et vastuvõttudele võis kutsuda ka kohalikke partnereid. See on suurepärane viis ehitada suhteid ja Startup Wise Guys loomulikult kasutas seda võimalust,“ meenutab Tammo. Ta lisab, et kuulumine riiklikku äridelegatsiooni aitab potentsiaalsetes koostööpartnerites luua usaldust. „Täna suhtleme ja teeme ühiseid projekte Jaapani organisatsiooniga, mil nimeks JETRO. Meil tekkis nendega koostöö pärast visiite. Olen täiesti veendunud, et JETRO jaoks on Startup Wise Guys kuulumine Eesti peaministri delegatsiooni olnud väga tugevaks argumendiks meie valikul partneriks,“ märgib Tammo. Kui ettevõtte enda koduriik võtab neid tõsiselt, teevad seda tõenäoliselt ka huvipakkuvad sihtriigid. „Kui riik on otsustanud, et üht või teist ettevõtet tasub kaasa võtta, näitab see usaldusväärsust,“ leiab ta.

Tammo on riigi tuge eriti tugevalt tajunud Jaapanis ja Ameerika Ühendriikides. Ta usub, et Eesti ettevõtted vajavadki tuge eeskätt juhul, kui äriga püütakse laieneda suurtesse riikidesse. „Isiklikust kogemusest võin öelda, et just Jaapani puhul on riiklikku delegatsiooni kuulumine eriti tähtis, sest tegemist on riigiga, kuhu on väga raske siseneda. Asjad liiguvad aeglaselt ja tohutu bürokraatliku taktikepi all. Teatud tõkete paremaks ületamiseks on riigi tugi äri ajamiseks Jaapanis hindamatu väärtusega,“ toob Tammo välja.

Ta meenutab, kuidas endine peaminister Taavi Rõivas tutvustas neid Jaapani ettevõttele Rakuten, kellega praegu peetakse läbirääkimisi. „Palusin Taavi Rõivasel kohtumisel Rakuteniga end ettevõtte asutajatele tutvustada ja oleme täna Rakuteniga endiselt kontaktis. See on minu meelest hea näide sellest, kuidas välisvisiidil riiklikku delegatsiooni kuulumine aitab luua potentsiaalsetes koostööpartnerites usaldust. Tänu sellele saad huvipakkuva sihtriigi ettevõtetega palju paremini jutule,“ on Tammo kindel.

Ootuste juhtimine on võtmetähtsusega

Välisvisiidi maksimaalseks õnnestumiseks on oluline teha põhjalik eeltöö. Näiteks on tähtis koostada nimekiri sihtturu tähtsamatest kontaktidest, kellega kindlasti vestelda tahad. „Valmista ette professionaalsed presentatsioonid ja lepi kohtumisi kokku ka väljaspool programmi,“ soovitab Tammo. Tema sõnul võivad isiklikult planeeritud koosviibimised potentsiaalsete koostööpartneritega osutuda äärmiselt tähtsateks. Ka nende kokkuleppimisel on riigil täita kaudne roll. „Kui plaanid enda kohtumisi ja märgid, et oled kaasas näiteks peaministri delegatsiooniga, aitab see juba iseenesest väga palju kaasa selle kohtumise saamiseks,“ ütles Tammo.

Ometi rõhutab ta, et isegi juhul, kui ettevõtja on omalt poolt teinud kõik, ei ole enamasti põhjust loota kiiret edulugu. „Visiidid on mulle õpetanud, et asjad võtavad aega ja nõuavad järjepidevat tööd. Mingeid häkke või kiireid lahendusi on üldiselt ebareaalne oodata. Ettevõtjad peavad mõistma, et välisvisiidid aitavad avada uksi, mis loovad pinnase kontaktide loomiseks,“ märgib Tammo. Tema sõnul on ettevõtja jaoks tähtis aru saada, et teda aidatakse riigi poolt peamiselt kredibiilsuse tõstmisel. Suurem töö lepingute või partnerite saamiseks tuleb siiski igaühel endal ära teha. „Kui ettevõtja läheb visiidile ootusega, et selle järgselt hakkab kohe midagi juhtuma, siis pean unistusi purustama ja ütlema, et sellised näited on väga haruldased. Ometi aitavad visiidid luua kredibiilsust. Isegi järgmistel kohtumistel konkreetses sihtriigis on sul võimalik viidata tagasi varasematele vestlustele selle riigi esindajatega. Tahan öelda, et visiidid iseenesest ei kanna kandikul midagi ette, kuid tänu neile võetakse sind tõsisemalt ja see on kahtlemata oluline,“ sõnab Tammo.

Visiidid pakuvad võimalust sihtturuga efektiivselt tutvuda

Tammo leiab, et visiitide üheks suurimaks väärtuseks on võimalus laiendada kontaktvõrgustikku ja silmaringi. Ettevõtjal tekib ülevaade võõrastest ärikultuuridest. Ühtlasi on ka arusaamine ja tõdemus, et valitud sihtturg pole sinu ettevõttele õige väärtuslik teadmine, millega visiidilt naasta. „Pole vähimatki mõtet panustada ajalist ja materiaalset ressurssi turule, kus tegelikult potentsiaal puudub. Kohaliku ärikultuuriga tutvumine ja vestlused konkreetse riigi esindajatega aitavad aru saada, kas tasub edasi pingutada. Visiidid võimaldavad nuusutada välisriikide õhku ja saada aru, kas see turg väärib panuseid,“ selgitab Tammo. Tal on jagada ka isiklik kogemus. „Jaapani reis aitas mul mõista, et Jaapanis selliseid family office’id, kes tavaliselt venture fund’idesse investeerivad, praktiliselt pole. Seal on lihtsalt struktuur teistsugune. See teadmine aitab enda tegevusi oluliselt paremini planeerida,“ märgib Tammo.

Ta lisab, et välisvisiidid sarnanevad siseriiklike kohtumistega selle poolest, et enamuste vestluste eesmärgiks on potentsiaalse koostööpartneriga üksteisest aru saada. Paraku ei kattu huvid sageli üksteisega määral, mis võimaldaks koostööd. „Ometi on reaalsus see, et kui sa ei suhtle, ei leia sa ülesse ka seda ühte kümnest, kellega võiks midagi väga ägedat koos teha. Keegi on öelnud, et kõige suurem risk on mitte riskida. Kui sa ei lähe välisriiki, ei suhtle ega loo sidemeid, siis sinu ettevõte ka ei kasva. Kui konkreetselt Startup Wise Guys tegevustest seoses visiitidega rääkida, siis return on investment on kindlasti positiivne. Saame siin rääkida finantsilisest kasust ja kaudsest tulust, mis avaldub suhete näol. Oleme nende reisidega saanud mitmeid investoreid ja mentoreid,“ sõnab ta.

Välisvisiidid loovad unustamatuid mälestusi

Tammo sõnul on äri laiendamine välisriikidesse raske töö ning tihedad on ka visiitide programmid. Ometi ei tähenda see seda, et reiside käigus poleks tekkinud lõbusaid või meeldejäävaid hetki. „Taavi Rõivasele meeldis väga jooksmas käia ja mingi hulk riiklikust äridelegatsioonist käis temaga koos sportimas. Seega kuulusid jooksupunti Taavi Rõivas, tema nõunikud ja mõned delegatsiooni liikmed. Sealhulgas mina. Mäletan hästi, kuidas jooksime New York Central Parkis nii, et Ameerika Ühendriikide salateenistuse liikmed jooksid meie kõrval ning meie ees ja taga sörkisid kaasa Eesti ihukaitsjad. Nii me siis jooksime seal Central Parkis Manhattanil hirmus turvatult. See oli sürreaalne kogemus, mis on meelde jäänud,“ meenutab Tammo.

Lõpetuseks ütleb Tammo, et välisvisiitidel käimine on Eesti majanduse ja ettevõtluse arengu jaoks äärmiselt oluline. „Olen täiesti seda meelt, et mida rohkem ettevõtjaid välisturgudega turvumas käib, seda parem. Eesti turg on väike. Kui sa väljas ei käi, saab sinust suure tõenäosusega selline tore lifestyle ettevõte, kes küpsetab saia või lõikab juukseid. Loomulikult on ka sellised ettevõtjad väga vajalikud, kuid selle pealt ei ehita ja arenda ettevõtlust. Suuremat äri saab ainult väljas käies teha. Muud varianti ei ole,“ teeb Tammo kokkuvõtte.

Anna oma ärile lendstart! Registreeri end visiidid.ee lehel ja ole kursis sinu sihtturge puudutavate välisvisiitidega.

Ettevõtjate lood

Eelmine
Järgmine

Osale visiidil!

Leia endale sobiv visiit sulle sobival ajal vastavalt huvipakkuvale valdkonnale ja sihtriigile. Ühilda oma ärihuvid sobiva visiidiga!

Vaata visiite

Loo konto ja märgi sihtriigid ning teemad, millest oled huvitatud – nii saame ühtlasi ülevaate sinu ärihuvidest.